flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вимога працівника поліції про необхідність проходження огляду на стан сп’яніння є обов`язковою для виконання водієм

09 листопада 2021, 09:42

Водієві не вдалося уникнути відповідальності за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння і тепер чоловік позбавлений права керування транспортними засобами строком на 1 рік та має сплатити штраф 17000 грн.

На чоловіка за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння (ч.1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення) судом першої інстанції накладено адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі 17000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

В апеляційній скарзі  адвокат та водій  послалися на те, що відмова від огляду на стан сп’яніння на місці зупинки не є підставою для складання протоколу за ч.1 ст. 130 КУпАП і не є складом адміністративного правопорушення, вказали, що відповідальність за ч. 1 ст. 130 КУпАП настає лише у разі, якщо водій висловить відмову пройти огляд саме у закладі охорони здоров’я, тобто фізично перебуваючи у медичному закладі.

Суд апеляційної інстанції, ретельно перевіривши кожен із доводів апеляційної скарги, погодився із висновками суду першої інстанції, а доводи суд відхилив, як такі, що не ґрунтуються на вимогах закону, адже вимога працівника поліції про необхідність проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу, чи то у закладі охорони здоров`я за наявності у водія ознак алкогольного сп`яніння є обов`язковою для виконання водієм.

У разі ж відмови водія від проходження огляду у закладі охорони здоров’я, правоохоронці позбавлені процесуальної можливості застосовувати відносно водія заходи примусу, спрямовані на доставлення особи до закладу охорони здоров`я.

Як встановив суд апеляційної інстанції, докази у справі свідчать про те, що водій висловив відмову від проходження огляду на стан сп’яніння на місці зупинки і у медичному закладі, після чого відносно нього було складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Тож за результатами апеляційного перегляду оскаржувану постанову суду першої інстанції залишено без змін.

№ 766/11373/21