flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд відмовив апелянту у зменшенні аліментів на утримання дружини, з якою проживає дитина

23 вересня 2021, 13:35

 

Підставами для виникнення права у дружини на утримання згідно зі ст. 84 Сімейного кодексу України є проживання з нею дитини віком до трьох років та наявність у відповідача можливості надавати дружині матеріальну допомогу.

Мати малолітньої дитини звернулася до суду з позовом до свого чоловіка, батька дитини, про стягнення аліментів на утримання дружини, зазначивши, що  сторони перебувають у шлюбі, але спільне проживання припинили на вимогу відповідача з січня 2021 року. Оскільки позивачка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, вона звернулася із  цим позовом та просила стягнути аліменти на її утримання в розмірі 1/6 частки від всіх видів заробітку (доходу) до досягнення дитиною 3 років.

Судом першої інстанції позов було задоволено.

Відповідач оскаржив до апеляційного суду зазначене рішення в частині визначення розміру аліментів та просив встановити суму утримання дружини у розмірі  1/10 від всіх видів доходу (заробітку), пославшись на наявність боргів, що виникли під час шлюбу.

Колегія  суддів апеляційного суду звернула увагу на те, що право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. Дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років, згідно ч. 2 ст. 84 Сімейного кодексу  України.

Суд апеляційної інстанції наголосив, що підставами для виникнення права у дружини на утримання за даною нормою є проживання з нею дитини віком до трьох років та наявність у відповідача можливості надавати дружині матеріальну допомогу, через що вимоги позивача, з якою проживає син, який не досяг трьох років, є обґрунтованими з урахуванням того, що відповідач є працездатною особою, тобто має можливість надавати дружині матеріальну допомогу.

При цьому, розмір аліментів одному з подружжя суд визначає з урахуванням можливості одержання утримання від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урахуванням інших обставин, що мають істотне значення (частини 1-2 статті 80 СК України).

Колегія суддів дійшла висновку, що визначаючи розмір аліментів, які підлягають стягненню з  відповідача на утримання дружини, суд першої інстанції, правильно застосував наведенні вище положення  сімейного законодавства, та на підставі доказів, поданих сторонами, дійшов  обґрунтованого висновку про необхідність стягнення з відповідача  аліментів у розмірі 1/6 частини зі всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно.

Тож суд апеляційної інстанції залишив оскаржуване рішення без змін.

647/709/21